tiistai 10. toukokuuta 2011

Falafelit ja pinaatti-retiisilisuke

Olen törmäillyt viime aikoina eri yhteyksissä falafeleihin. Ehkä sitten alitajuntaisesti tämä on vaikuttanut ruokakauppakäyttäytymiseeni, sillä tänään persiljaruukkuun katsahtaessani tajusin omistavani jo kaikki raaka-aineet siihen nimeltämainitsemattomaan herkkuun. Ja mitä minulla ei ollut, sovelsin.

Lueskelin erilaisia reseptiversioita ympäri internettiä ja yhdistelin palasista sitten itselleni sopivan.




Falafelit (n. 18 kpl)

1 prk keitettyjä kikherneitä (valutettuna 230 g, esim. GoGreenin luomu-, noin 3 dl)
1 punasipuli
1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
0,5 dl kikhernejauhoa ja saman verran vettä
puolikkaan limetin mehu
noin 1 rkl oliiviöljyä
mausteita: korianteria, chilijauhetta, juustokuminaa, suolaa, mustapippuria, curryä ym. (itse käytin Sonnentorin makeaa curry- ja Meiran chilimausteseosta)

Jauha kikherneet tehosekoittimessa tai vastaavalla vempeleellä. Hienonna sipuli ja persilja. Sekoita kikhernejauho ja vesi keskenään, anna hetken turvota. Yhdistä kaikki aineet, purista limetin mehu ja lisää mausteet. Pyöritä kostein käsin massasta palleroita ja paista ne öljyssä paistinpannulla.



Korvasin monessa ohjeessa esiintyvät leivänmurut (tai vaihtoehtoisesti kananmunan) kikhernejauholla, joten ruoka sopii myös keliaakikolle. Sipulia en kuullottanut etukäteen, ja sitruunamehun korvasin limetillä - molemmat vedot osoittautuivat varsin mainioiksi, sillä falafeleistä tuli raikkaita.


Raikas (ja hyvin yksinkertainen, mutta ennen kaikkea raikas) oli myös lisuke"salaattini", jonka koostin tuoreesta pinaatista ja retiisistä. Pinnalle pirskotellaan oliiviöljyä, puristetaan melko reippaasti limetinmehua ja pyöräytetään reilusti mustapippuria.
Sattuma saneli salaattini, mutta ihastuin ikihyviksi limetin ja retiisin yhdistelmään! Ihan huippu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ajatuksia?